Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Informatie figure 8

Vragen en informatie over kogelvissen voor beginners

Informatie figure 8

Berichtdoor wispeltuur » 21 mei 2017 20:24

Al in 2012 had ik mij aangemeld op dit forum want wat waren de dwergkogeltjes in de aquarium zaak schattig! Al snel had ik ook de figure 8 gespot maar brak water leek veel te ingewikkeld. Ook de dwergjes zijn hem nooit geworden met mijn gezelschaps aquarium.

Enkele weken geleden is mijn 350 liter bak de deur uit gegaan en had ik besloten om kleiner te gaan. Wat minder onderhoud en in de portemonnee zou het ook schelen.
Eerst was de droom om een speciaal dwergkogel bakje te maken 60 liter leek een mooi formaat. Maar dan sta je in de aquariumwinkel en word je geroepen door vriend lief hij had een geweldige vis gezien en die wilde hij wel hebben. En warempel het was een figure 8, geweldig leuk beestje om te zien en we waren opslag verliefd. Het kaartje gaf 6 cm aan mooi maatje dacht ik nog, past mooi in een klein bakkie! :D

En nee de vis is niet mee naar huis gegaan, ik weet ondertussen gelukkig beter dan vertrouwen op de info van de aquariumzaken. :p

Na een deel van het forum uitgepluist te hebben heb ik mijn vriend gemeld dat dit hem niet ging worden brak water brrr en die algen en weer een groter aquarium dan gepland oh ja en het voer.. Maar dan lees je verder en verder en verder en dan is het misschien toch niet zo onmogelijk als het lijkt.


Ondanks dat ik al ontzettend veel info uit het forum en de database heb kunnen halen blijf ik toch met vragen zitten. Ik hoop dan ook dat jullie ze kunnen beantwoorden. Het plan is om maar 1 kogel te gaan houden.

Aller eerst het aquarium. Ik heb er nu 1 op het oog met deze maten: 80×35×40 cm en een inhoud van 112 liter, in de praktijk zou dit 86 liter zijn. Zou dit qua maat wat zijn? Ik weet dat in de database 80-100 liter voor een volwassen dier staat maar het voelt krapjes. De planning is om weer een grotere bak dan dit te nemen maar dit kan nog 2 tot 3 jaar duren. Groeien ze snel of gaat dit vrij gestaag dit zou namelijk ook iets zijn om mee te nemen in mijn keuzes.

Hoeveel liter per uur is verstandig op een kogel bak? Ik heb nu een externe jbl filter op het oog. Zou op zijn best 450 l/h moeten halen en heeft een inhoud van 4,6 liter. Is dit afdoende?

Zoutgraad van 1.005-1.008 tot 7 cm en 1.010-1.015 als ze volwassen zijn >10 cm. Dat is duidelijk maar wanneer weet je of je op moet gaan hogen? Is hier een tabel of trucje voor? Of moet je gewoon goed je vis in de gaten houden?

Ook nog wat vragen over de voeding want wanneer stap je nu over naar om de dag voeren? Als ze in de groei zijn is het juist goed om te doen maar hoe weet ik wanneer ik naar om de dag moet?

En hoeveel eten ze nu eigenlijk? Ik probeer een beeld te krijgen van het kosten plaatje van het voer en of ik nu wel of niet perse een slakkenkweek nodig heb. Als ik bij wijze van 3 slakken per week moet voeren en wat ongepelde garnaal is het wat anders dan dat er 30 slakken nodig zijn en bergen garnaal, bloedworm en noem maar op. En deze vraag geld zowel voor een jong exemplaar als voor het volgroeide 10 cm dier.

Hoe zit het met algenvorming? Van de enkele bakken die ik heb kunnen zien van de f8 is er altijd een overdaad aan alg. Kan dit voorkomen/geminimaliseerd worden of hoort dit nu eenmaal bij de uitstraling van een brak bak? Of heb ik nu net bakken gevonden die gewoon niet goed bij worden gehouden of iets dergelijks?

Rode flap.. :OO Wat een plaag is dat joh. Is de kans groot dat mij dit ook ooit zal overkomen of is het echt meer een zeewater dingetje?

Dan nu de aller laatste vraag. Zijn plastic/zijde planten een optie bij een kogel? Echte planten lijken het vaak zo slecht te doen maar juist planten zorgen voor zo veel verrijking, of althans dat is wat ik denk.


Het is een aardige lap tekst geworden maar hierna kan ik pas echt inschatten of een f8 hem gaat worden of niet.
Ik wil de mensen van dit forum heel erg bedanken voor alle info. Het doet een mens goed om te zien hoe liefhebbers een plek creëren waar mensen kunnen leren goed voor hun dieren te zorgen. :)
Avatar gebruiker
wispeltuur
C. travancoricus
C. travancoricus
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 30 apr 2012 02:33

Re: Informatie figure 8

Berichtdoor Lode » 22 mei 2017 10:29

Leuk dat je eindelijk met kogelvissen gaat beginnen Sanne.

Aquarium grootte lijkt me prima. Ze groeien relatieg langzaam. Zour gehalte is een indicatie, het komt niet zo nauw en fluctueert sowieso al door verdamping. Gewoon op gevoel opvoeren naarmate ze groeien.

Hoeveelheid voer laat ik zelf afhangen van hie snel het verteert. Je kan dit zien door buikdikte. Als je ze een tijdje hebt snap je wat ik bedoel. Ook op gevoel doen. Ondervoeren doe je niet snel.

Voor de tanden zijn slakjes we goed trouwens.

Wat algen betreft, gewoon vaak verversen, dan valt het mee. Maar je ontkomt er nooit aan bij brak.

De plastic planten is een kwestie van proberen, zullen zullen er meestal toch wel in bijten. Let op dat er geen ijzerdraad in zit.
Mmmmmmmmmmm-boeeeeeeeee
Avatar gebruiker
Lode
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 10019
Geregistreerd: 12 feb 2008 11:45
Woonplaats: Meerkerk

Informatie figure 8

Berichtdoor Wouterr » 22 mei 2017 18:12

Ik zou het doen!

Brak is heeeeeel simpel. Je koopt een klein zakje zeezout voor slechts een paar euro. en een simpele zout meter en klaar ben je.

Zeezout mag het goedkoopste merk zijn. Het verschil met de duurdere merken is dat deze koralen voeding hebben maar dat heb jij helemaal biet nodig voor brakwater.

Algen op lichtbrak valt ook reuze mee. Helemaal op 1.005. Misschien alleen een paar draad algjes bij de opstart.

Qua groen/beplanding is javamos erg mooi. Dit kruipt lekker over je hout/steen en kan ook goed tegen het zout.
Avatar gebruiker
Wouterr
T. nigroviridis
T. nigroviridis
 
Berichten: 166
Geregistreerd: 28 maart 2012 07:51

Re: Informatie figure 8

Berichtdoor wispeltuur » 22 mei 2017 18:56

Heel erg bedankt voor de reacties Lode en Wouter!

Het zout toevoegen zal vast goed komen, heeeeeel simpel klinkt goed :D Het is vooral allemaal wat spannend omdat het toch nieuw is. Ik had inderdaad een merk gevonden wat een stuk goedkoper is dan het zout voor echte zee aquaria is toch prettig voor de portemonnee!

Ik denk ondertussen redelijk op de hoogte te zijn over het wanneer weer voeren met het buikje als graadmeter maar ik ben vooral ook erg benieuwd naar wat het voer mij gaat kosten. We hebben afgesproken dat de maandelijkse kosten de 20 euro liever niet overschrijden. Qua stroom en zout zit ik nu op een geschatte 9 euro per maand. Ga ik het redden met de resterende 11?
Als ik er al 1 had zitten had ik het uit kunnen proberen en uit kunnen rekenen maar helaas moeten we daar nog even mee wachten.

De algen zullen we ter zijner tijd wel zien hoe dit gaat, flinke water wissels staan al in de planning. Plastic plantjes gaan we proberen samen met wat echte planten als test javamos ga ik zeker onthouden.

Ik zag trouwens mensen die filters hadden die 10 x de inhoud van de bak filterde per uur, klinkt fijn voor het vuil maar is de stroming niet ontzettend storend voor de kogelvissen?
Avatar gebruiker
wispeltuur
C. travancoricus
C. travancoricus
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 30 apr 2012 02:33

Re: Informatie figure 8

Berichtdoor deijsmakerjeroen » 23 mei 2017 16:02

filteren 10 x de inhoud van de bak ik niet heel spannend voor de vis

heb nu 25 keer de inhoud van de bak visjes zwemmen netjes recht op :p
Avatar gebruiker
deijsmakerjeroen
T. lineatus
T. lineatus
 
Berichten: 1567
Geregistreerd: 16 mei 2011 19:50

Re: Informatie figure 8

Berichtdoor Lode » 24 mei 2017 04:06

Voer hoeft niet veel te kosten. Slim inkopen op de markt of bij de groothandels scheelt al flink. Tientje per maand voor 1 kogelvis moet te doen zijn :)
Mmmmmmmmmmm-boeeeeeeeee
Avatar gebruiker
Lode
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 10019
Geregistreerd: 12 feb 2008 11:45
Woonplaats: Meerkerk


Keer terug naar Starters forum

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 35 gasten