Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Risico's bij preventief behandelen met praziquantel

Alles omtrent het kweken, de voeding en ziektes van kogelvissen

Risico's bij preventief behandelen met praziquantel

Berichtdoor Nanda » 03 dec 2011 08:51

Vaak is het verstandig om net gekochte vissen preventief te behandelen met Tremazol. Vaak is dit voldoende en dood je hiermee de meeste interne (en sommige externe) parasieten wat de gezondheid van je kogelvis ten goede komt.

Echter kan dit ook fout gaan.

Het behandelen van een nieuwe vis of een vis met een onbekende ziekte.

Nieuwe vissen kan je het beste niet meteen in het nieuwe aquarium introduceren met het oog op ziektes. Zorg voor een quarantaine bak waar je de vis op alle mogelijke manieren kunt behandelen tegen verschillende ziektes.
Hiervoor bestaat een stappenplan:

 • Behandel altijd eerst antibacterieel zodat bacteriën geen kans krijgen. Dit kan met een antibioticum (antibacterieel middel) wat bijvoorbeeld toegevoegt wordt aan het water.
 • Behandel als tweede de eencelligen, hieronder verstaan we dieren uit de protozoa groep; zoals flagelaten, witte stip, peperstip, guppy doder, gatenziekte etcetera. Dit kan door verschillende medicatie zoals costapur, exit en esha2000 toe te voegen aan het water.
 • Behandel als laatse de parasieten (intern en extern) zoals wormen, karperluis etc. Dit kan ook met verschillende middelen zoals praziquantel (tremazol).

De vis op deze manier behandelen is wel een aanslag op de afweer van de vis, omdat je vooral met antibiotica ook goede bacteriën dood maakt. Neem hiervoor dan ook de tijd, drie maanden in quarantaine is met deze behandelingen bijna wel noodzakelijk. Behandel de vis nooit met meerdere medicamenten tegelijkertijd.

"Mijn vis ziet er toch gezond uit? Waarom zou ik preventief behandelen? "

Niet alle ziektes zijn te zien met het blote oog. Soms kan een op het oog een gezonde vis heel wat gezondheidsproblemen hebben. Vissen ondervinden veel stress in bijvoorbeeld een viswinkel of tijdens transport. Hierdoor kunnen parasieten (die bijna elke vis meedraagt) toeslaan omdat door stress de weerstand minder wordt.

Preventief behandelen zorgt ervoor dat je minder risico's neemt, als de vis eenmaal zo ziek is dat je het kunt zien is behandeling vaak nog lastiger omdat de weerstand dan nog lager ligt en het de behandeling wellicht niet zal overleven. Het is echter niet zo dat elke niet preventief behandelde vis ziek wordt. Sommige vissen hebben genoeg weerstand en zijn sterk genoeg zelf de parasiet te verslaan of er niet eens gevoelig voor te zijn.

Waarom niet gewoon praziquantel? Dit pakt toch de meest voorkomende parasieten?

Dat klopt praziquatel zoals bijvoorbeeld tremazol pakt de meest voorkomende parasieten bij kogelvissen. Echter is het zeer belangrijk om in het achterhoofd te houden dat bijvoorbeeld bacteriele infecties niet altijd met het blote oog meteen zichtbaar zijn.

Een voorbeeld:
Een poosje geleden is er een op het oog gezonde vis opgehaald. De vis een mbu van 60cm leefde 3 jaar op het oog gezond in het aquarium bij de vorige eigennaar.
Hij had in het verleden wel eens een "gaatje" gehad wat duidde op waarschijnlijk een soort van parasiet. Maar was hier nooit voor behandeld. Eenmaal klaar voor transport, bleek de vis wederom een gaatje in het lichaam te hebben waar een wit wormachtig dingetje uitstak. Verder was er niks raars aan de vis te zien met het blote oog.

Eerste gedachte: parasiet, behandelen met tremazol.

De vis moest drie uur op transport. Bij aankomst water en vis gecontroleerd en 20 minuten tremazol toegevoegt zodat de vis kon baden en de eerste parasieten weg waren voordat hij in zijn nieuwe huis kwam.

Na introductie in het nieuwe aquarium

Afbeelding

Waren de vinranden al wit uitgeslagen.

Afbeelding

Dit beeld zie je bij erge vinrot wat onbehandeld is. Na een tremazol bad lijkt dat onwaarschijnlijk. Dus is er besloten om het even aan te kijken wellicht dat de vinnen tijdens transport in de tempexbox waren beschadigt.

48 uur later:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De vis werd volledig opgegeten door bacteriën, in dit stadium valt er weinig meer te doen. De vis had bijna een week niet meer gegeten dus de weerstand was erg laag door een combinatie van interne parasieten, een bacteriele infectie en te weinig voedingstoffen in het lichaam.

Conclusie van de dierenarts:

Tremazol is praziquantel op suikerbasis, suiker is een voedingsstof voor verschillende soorten bacteriën. Een verzwakte vis kan niet tegen deze bacteriën vechten. Door de toevoeging van tremazol konden de bactiereen explosief groeien en de vis overmeesteren.

Behandeling:
In deze fase bijna niet meer mogelijk. Enige wat er nog te proberen valt is alle wonden afkrabben tot bloedens toe en de aangetaste vinnen afknippen. Daarna de wonden insmeren met een vette waterafstotende zalf wat natuurlijke antobiotica bevat zoals propolis. Een stressvolle behandeling die niet geheel zonder risico is.

Daarna de vis in quarantaine met schoon water en een ingedraaid filter van een ander aquarium of geen filter en vaak verversen met veel stroming in het water.

Voor een goede behandeling van bacteriele infecties is het altijd zeer belangrijk om te weten om welke bacterie het gaat. Pas daarna kan je het aqaurium behandelen gericht behandelen met de juiste antibiotica. Echter als de vis al zover in deze staat is in zo'n korte tijd heeft het weinig zin om de kweek van de bacteriën af te wachten. Direct ingrijpen is noodzakelijk maar vaak ook al hopeloos.

Deze MBU heeft het helaas niet overleeft. De bacteriën waren te explossief aanwezig.

Tips van de dierenarts:

 • Zorg dat de vis eet, eten is het meest belangrijke om op krachten te komen. Als de vis eenmaal wat op gewicht is kan je beginnen met behandelen.
 • Behandel zoals aangegeven staat in de database:
  • Eerst bacterieel
  • Dan eencelligen
  • Als laatste parasieten
 • Neem de tijd, overhaasten heeft geen zin zeker niet bij verzwakte vissen. Medicinale behandelingen zijn en blijven een aanslag op het afweersysteem van de vis.

Let op: Kogelvissen kunnen niet tegen alle medicijnen die bij andere vissensoorten goed werken. Het gebruik van medicijnen die op deze website worden aangegeven is geheel op eigen risico en kan het beste in overleg met een arts worden toegepast!
True pufferlove does exist!
Avatar gebruiker
Nanda
Moderator
Moderator
 
Berichten: 10908
Geregistreerd: 12 jan 2009 23:18
Woonplaats: Veen

Keer terug naar Kweken, voeding en ziektes

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 30 gasten