Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Tips voor starters 

Het houden van kogelvissen is vergelijkbaar met het houden van andere vissoorten in aquaria. Toch zijn er een aantal aandachtspunten, die belangrijk zijn.

  • Kogelvissen willen zich nog wel 'ns verbranden aan de verwarming van het aquarium. Met name omdat kogelvissen geen schubben hebben, verwonden ze hierdoor extra snel. Hitte bescherming om het verwarmingselement is dan ook noodzakelijk in een kogelvissen aquarium → meer info

  • Kogelvissen hebben veel afleiding en schuilplekken nodig in hun territorium. Om dit voor elkaar te krijgen in een aquarim is het noodzakelijk de zichtlijnen te breken en veel schuilplekken te creeeren → meer info

  • Voordat een kogelvis wordt aangeschaft is het belangrijk dat het aquarium is ingedraaid. Kogelvissen zijn namelijk zeer gevoelig voor nitriet en ammoniak en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur. Meer informatie over filtratie → meer info

  • De vereiste aquariumgrootte is vaak groter dan je denkt en over het algemeen kan je kogelvissen het beste alleen (solitair) houden. Voor de minimale aquariumgrootte zie de profielen per kogelvis. Uitleg over het solitaire bestaan van kogelvissen is hier te vinden → meer info

  • Uiteindelijk is het belangrijk een gezonde kogelvis aan te schaffen. Voor tips over het identificeren van een gezonde kogelvis zie → meer info

  • Op het internet staat veel foutieve informatie over kogelvissen en in aquariumwinkels is de verstrekte informatie vaak ook onjuist. Hieronder een opsomming van veel voorkomende misverstanden:

Afbeelding De Tetraodon nigroviridis (Green spotted puffer) wordt regelmatig onjuist als dwerg kogelvis, Biocellatus, Fluviatilis of gevlekte kogelvis verkocht
Afbeelding De Tetraodon biocellatus (Figuur-8 kogelvis) wordt regelmatig onjuist als dwerg kogelvis, Palembangensis of Fluviatilis verkocht
Afbeelding De Tetraodon fluviatilis (Ceylon puffer) wordt regelmatig onjuist als dwerg kogelvis, Biocellatus of Palembangensis verkocht


Kogelvissen als slakkenbestrijders...
Kogelvissen eten inderdaad slakken en kunnen hierdoor snel een aquarium slakvrij maken. Een kogelvis kan echter niet zomaar in een gezelschapsaquarium geplaatst worden en heeft ook voedsel (slakken) nodig als deze zijn opgegeten. Een kogelvis aanschaffen puur voor het slakvrij maken van een aquarium is dus niet echt diervriendelijk.

Alle kogelvissen horen in zoetwater...
Veel verkochte kogelvissen horen niet in een zoetwater aquarium thuis. De groen gevlekte kogelvis (GSP, T. nigroviridis) kom je het meest tegen. Deze kogelvis wordt geboren in zoetwater maar migreert stroomafwaarts naar brak tot uiteindelijk zwaar brak-/zeewater. Ook wordt de figuur-8 kogelvis (T. biocellatus) vaak aangeboden, welke ook een brakwater kogelvis is, echter leeft deze op licht brakwater. Echte zoetwater kogelvissen zoals de dwerg kogelvis (C. travancoricus), kunnen in de grotere aquaria redelijk goed met bijvissen worden gehouden. Maar ook deze zullen een hapje willen nemen uit tankgenootjes.

Alle kogelvissen horen in brakwater...
Regelmatig is te lezen/horen dat alle kogelvissen brakwater vissen zijn. Dit is niet waar. Er zijn zowel zoet- als brak- als zeewater kogelvissen. Het merendeel van de zoetwater kogelvissen zijn nogal specialistische vissen, vaak zeer agressief en/of inactief. Dit zijn ook de kogelvissen waar je absoluut geen andere vissen bij moet zetten, die niet als voer dienen. Voor meer informatie zie de kogelvissen database, in het linker menu.

Kogelvissen in een gezelschapsaquarium...
Wanneer je de beschrijvingen van de kogelvissen in de database leest, zal je zelf inzien dat kogelvissen over het algemeen niet in een gezelschapsaquarium thuishoren. De C. asellus is een uitzondering en redelijk vreedzaam, waardoor hij medebewoners redelijk met rust laat. Al komt het bijvoorbeeld voor dat ze behoorlijke doeltreffendheid dwergcichliden terroriseren en zelfs "eten". Ook de dwergkogelvis (C. travancoricus) is een redelijke goede keus voor in een gezelschapsaquarium, maar ook deze kogelvissen zullen het niet kunnen laten af en toe een hap uit een vin te nemen. Dus wanneer je je gezelschapsvissen een warm hart toe draagt en je geen vissen wilt hebben rondzwemmen die stukken vin missen, is een kogelvis geen goede toevoeging aan het vissenbestand van een gezelschapsaquarium.

Kogelvissen groeien naar de maat van je aquarium...
Letterlijk genomen klopt dit wel, maar het leed wat hierdoor veroorzaakt wordt is groot. Elke kogelvis geeft en bepaalde biologische belasting, dit is gekoppeld aan een aantal liters en filtercapaciteit dat deze vis "nodig" zou hebben. Deze liters en filtercapaciteit zijn nodig om de hoeveelheid bacteriën te huisvesten om alle ontlasting van een vis om te zetten naar minder schadelijke elementen. Wanneer er niet aan deze liter-eis wordt voldaan en er niet voldoende waterwissels plaatsvinden, zwemt de kogelvis uiteindelijk in zijn eigen ontlasting rond (o.a. hoog nitraat). De kogelvis zal zich niet prettig voelen, minder actief zijn en minder gaan eten. Dit resulteert soms in een groeistop. Daarnaast treffen we bij vissen die in deze situatie verkeren vaak ook groeistoornissen aan, waarbij de kogelvissen in het ergste geval kunnen kromgroeien.

Er worden in de aquaristiek verschillende regels aangehouden met betrekking tot de biologische belasting van een vis en een goede visbezetting in een aquarium. Regels die vaak gehoord zijn zijn één cm vis per liter of één cm vis per 3 liter. Zeker deze laatste zal voor veel vissen voldoende zijn. Helaas ligt dat bij kogelvissen (en veel andere roofvissen) net even anders. Kogelvissen zijn hele rommelige eters, waardoor het water extra belast wordt. Hierdoor hebben in verhouding kleinere kogelvissen een grotere biologische belasting dan "gezelschapsvissen".

Dierenwinkels hebben verstand van kogelvissen en weten vrijwel alles...
Helaas is dit niet altijd waar. Dierenwinkels verkopen dermate veel verschillende soorten vis dat specialisatie ook erg lastig is, daarnaast staan er in de meeste (oudere) aquariumboeken veel onwaarheden over kogelvissen. Ook gaat het vaak al fout bij de importeur/handelaar, de kogelvissen krijgen een foute naam en komen onder deze foute naam in de dierenwinkel terecht. Veel brakwater kogelvissen worden in zoetwater geboren en dus ook hier gevangen. Men gaat er vaak simpelweg van uit dat deze dieren dus in zoetwater leven, dit terwijl in de natuur veel brakwater soorten in hun eerste jaar richting zeewater migreren.

Informatie over kogelvissen in boeken klopt...
Ook in de aquariumboeken komen kogelvissen met veel onjuiste informatie aan bod. Het is triest om te lezen dat een T. mbu in bijvoorbeeld de Elsevier encyclopedie wordt beschreven als een kogelvis die maar 15 cm wordt en in gevangenschap nog kleiner, terwijl deze soort maar liefst 70 cm wordt, zeer snel groeit en een aquarium nodig heeft van minimaal 3.000 liter. De T. biocellatus die niet alleen in de boeken, maar ook in de aquariumwinkels vaak door het leven gaat als Tetraodon palembangensis, wordt in deze encyclopedie beschreven als een 100% zoetwater vis die maar liefst 20 cm wordt. Terwijl deze kogelvis een licht brakwater vis is, die maximaal zo'n 8 cm wordt. Over deze kogelvis wordt vaak gezegd dat deze bij voldoende schuilpleken redelijk met andere vissen kan worden gehouden. Het is dus zeer belangrijk om jezelf goed in te lezen voordat je overgaat tot aanschaf van een kogelvis, om problemen en teleurstellingen te voorkomen.

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Ruben

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Onthoud me
Verberg me
Registreren

Wie is er online

Er zijn in totaal 412 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 409 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 4556 op 11 jan 2020 07:33

Geregistreerde gebruikers: Exabot [Bot], Gio, Heise IT-Markt [Crawler]

Statistieken

Totaal aantal berichten 85315
Totaal aantal onderwerpen 4878
Totaal aantal leden 2999
Ons nieuwste lid is Mirella

Kalender onderwerpen

februari 2023

Zo M Di W Do V Za
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
Afbeelding
cron