Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

UVC lampen

Interne of externe filters, biologen, verwarming, pompen, etc.

UVC lampen

Berichtdoor Juliette » 31 jul 2012 19:11

Om het topic van MrMarty niet teveel vervuilen en deze info voor iedereen inzichtelijk te maken open ik op verzoek van Lode even een nieuw topic :) .

Op grote aquaria worden vaak uv lampen geplaatst om infectiedruk te verlagen en algen tegen te gaan.

In tegenstelling tot wat fabrikanten vaak aangeven, kan je een uv lamp beter niet na je filter plaatsen, omdat dan alle gedoode rotzooi weer je bak in wordt geblazen.

Nu is mijn specifieke vraag of je een uv lamp ook verticaal (ik zie ze overal horizontaal) kan hangen aangezien ik hem dan waarschijnlijk vrij eenvoudig tussen de mechanische en biologische filtratie boven de bioloog kan bevestigen.
Avatar gebruiker
Juliette
T. mbu
T. mbu
 
Berichten: 3587
Geregistreerd: 17 aug 2010 14:10

Re: UVC lampen

Berichtdoor Lode » 01 aug 2012 06:14

Goede vraag. Ik heb hier ook mee geworsteld omdat het bij mij ook beter uitkwam. Heb me te pletter gegoogled destijds, diverse handleidingen gelezen en wat filter experts gesproken. Resultaat was geen eenduidig antwoord...

Ik zie logisch gezien zelf geen problemen. De meeste handleidingen praten echter over horizontale plaatsing. Dit zou echter puur voor vervanging van de lamp kunnen zijn. Sommige van die vijverpotfilters hebben een uv lamp verticaal in het midden gemonteerd, dus je zou zeggen dat het gewoon kan functioneren.

Ik heb in ieder geval het zekere voor het onzekere genomen en 'm toch maar horizontaal gehangen :p
Mmmmmmmmmmm-boeeeeeeeee
Avatar gebruiker
Lode
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 10009
Geregistreerd: 12 feb 2008 11:45
Woonplaats: Meerkerk

Re: UVC lampen

Berichtdoor Juliette » 01 aug 2012 09:09

In mijn drukfilter zit de lamp ook verticaal. Bij externe verwarming kan ik de horizontale bevestiging begrijpen, omdat hij anders droog komt te staan bij pompuitval. Maar voor een uv gaat dit niet op.

Is dus te zijner tijd maar even bekijken of ik hem horizontaal kwijt kan. Ik zit dan met name met de persleiding die naar boven toe niet mag knikken. In het 2de vak van de bioloog (waar ook ruimte is voor kool/zeoliet/turf enz) kan ik een kleine opvoerpomp kwijt om een uvc op aan te sluiten.
Avatar gebruiker
Juliette
T. mbu
T. mbu
 
Berichten: 3587
Geregistreerd: 17 aug 2010 14:10


Keer terug naar Filters, pompen, overig

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 7 gasten