Pagina 1 van 2

Slakjes nitrietbestendig?

BerichtGeplaatst: 27 jul 2013 11:15
door BvdW
Sinds een paar weken staat onze bak nu visloos in te draaien. Ammoniak gaat keurig van 5mg/l naar 0 binnen ongeveer 12 uur, maar nitriet is op dit moment nog onmeetbaar hoog. Er gaan dan ook geen vissen in voorlopig. Maar: met de plantjes zijn van die kleine slakjes meegekomen en die vermenigvuldigen zich nu als gekken en banjeren vrolijk door de hele bak (de grootste is nu ongeveer 1 centimeter, na plm. 3 weken), ondanks de idioot hoge nitrietwaarde. Is dat normaal? Ik registreer deze hoge nitrietwaarde met striptestjes van JBL én met een druppeltest van Sera dus ik geloof niet zo in een meetfout.

Waar ik me nu een beetje zorgen over maak, is nitrief misschien nu wel een beetje hinderlijk is maar niet fataal, maar straks is dat nitriet helemaal weg en ontploft de slakkenpopulatie in de bak. En dat terwijl ik eigenlijk nog even wil wachten met kogeltjes tot de planten een beetje voller gegroeid zijn en de bak wat minder open is.De bijvissen wil ik er eigenlijk als eerste inzetten, maar die eten geen van allen slakken.

Re: Slakjes nitrietbestendig?

BerichtGeplaatst: 27 jul 2013 15:54
door Lode
Vang gewoon het gros uit met een komkommer. Opzich wel mooi dar ze je bak indraaien :)

Welke soorten slakken zijn het?

Re: Slakjes nitrietbestendig?

BerichtGeplaatst: 27 jul 2013 22:26
door BvdW
De slakjes zijn nog niet met genoeg om de bak echt in te draaien. Dat doe ik nu door dagelijks met ammonia af te toppen tot 5mg/liter om de stikstofcyclus zonder vissenleed gaande te krijgen. Planten kunnen hier in principe wel tegen, maar er zijn dus onbedoeld slakjes meegekomen met de planten. Ik denk dat het poelslakken zijn, die ook inheems zijn in Duitsland.. de planten komen van Tropica, die bij mijn weten in Duitsland een kwekerij hebben. Op dit moment zijn ze nog erg klein met bruine huisjes, de grotere lijken een wat lichter en gespikkeld patroon op het huisje te vormen. Groter dan 1cm heb ik ze nog niet gezien, maar ik heb de planten er ook pas 3 weken in staan.

Al met al heb ik de slakjes uiteindelijk liever niet op zo'n ongecontroleerde manier in de bak, maar het verbaast me dat ze mijn nogal ruige indraaiproces zo makkelijk lijken te overleven. Ik breng dagelijks de ammoniakstand naar een voor vissen erg gevaarlijk niveau namelijk, en daar wordt binnen een dag dan weer nitriet van gemaakt. Dat nitriet hoopt zich nu op omdat de bacteriën het nog niet snel genoeg weten af te breken. Mijn uiteindelijke doel hiermee is flinke bacteriële overcapaciteit op het moment dat er wél dierlijke bewoners komen in het aquarium, zodat die geen nare pieken te verwerken krijgen. Ik stop dan natuurlijk wel met ammoniak toevoegen en doe voorafgaand aan de bewoners eerst een (bijna) volledige waterwissel om van het overtollige nitraat af te komen.

Maar een aquarium indraaien op een stevige kolonie poelslakken is misschien helemaal zo'n gek idee niet.

Re: Slakjes nitrietbestendig?

BerichtGeplaatst: 27 jul 2013 23:11
door Ruben
BvdW schreef:Maar een aquarium indraaien op een stevige kolonie poelslakken is misschien helemaal zo'n gek idee niet.


In mijn wijlen slakkenbak had ik eigenlijk bijna geen las van alg, terwijl ik eigen alleen maar wisselde met kraanwater.
slakken zuiveren, kruipen/ploegen door de bodem en in je planten. op zoek naar afvalstoffen die ze lekker vinden.

Maar een plaag is lelijk voor de meeste aquariaanen, en probeer ze maar te vangen als je er vanaf wilt.

Voor een kogelvissen aquarium super idee :2thumbs

Er zijn vele wegen naar rome.

groet

Re: Slakjes nitrietbestendig?

BerichtGeplaatst: 29 jul 2013 17:29
door BvdW
Alsof de duvel ermee speelt.. het nitriet is als een malle gezakt vannacht. Dat wordt gauw het definitieve visbestand bepalen en hopelijk komend weekend shoppen! 8)

Re: Slakjes nitrietbestendig?

BerichtGeplaatst: 30 jul 2013 10:20
door Lode
Vet! Wat ga je halen?

Re: Slakjes nitrietbestendig?

BerichtGeplaatst: 30 jul 2013 10:45
door Timo
Ben benieuwd hoor! :)

Re: Slakjes nitrietbestendig?

BerichtGeplaatst: 30 jul 2013 20:23
door BvdW
Voorlopig plan:

- Een stevige school tetra's, waarschijnlijk neons of blauwe tetra's als die te krijgen zijn. We mikken op een stuk of 25 visjes.
- drie of vier otocinclussen
- plm. 15 vuurgarnalen of crystal red/blacks.

..en nog even geen kogelvisjes. Die komen als de planten voller gegroeid zijn en er niet meer zo makkelijk door de hele lengte van de bak gekeken kan worden. De midden- en toplaag van de bak is nu nog wel erg leeg. De keuze daarvoor is echter wel: dwergjes, max. 4 stuks.

Voor zover ik het kan beoordelen, heeft "iedereen" op deze manier voldoende zwemruimte om elkaar niet in de haren te hoeven zitten in een bak van 120x50x65. Ook een klein deel overlevende garnalenjonkies zou hier nog bij moeten passen, als dat lukt met tetra's. Maar suggesties zijn altijd welkom!

Re: Slakjes nitrietbestendig?

BerichtGeplaatst: 01 aug 2013 22:59
door Ruben
Ga je aqua ook bemesten? of laat je het hem op een loop?
gr

Re: Slakjes nitrietbestendig?

BerichtGeplaatst: 02 aug 2013 16:54
door BvdW
Ik heb er ferropol en easycarbo voor. Dat heb ik tot nu toe trouw gedoseerd zoals op de verpakkingen staat en dat wilde ik ook wel blijven doen. Hoezo? Iets wat ik moet weten?