Keukenzout voor een brakwater aquarium?
45 berichten
• Pagina 1 van 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Keukenzout voor een brakwater aquarium?
even inhakend op een discussie in een ander topic, omdat ik dit best interesant vind!
mijn stelling is dat de mineralen en andere toevoegingen alleen nuttig zijn voor koralen. zij hebben vrij veel van deze stoffen nodig voor hun groei, liefst in de juiste verhoudingen. verder is een voldoende hoge KH en pH belangrijk voor alle zeewaterdieren. omdat er vaak super schoon osmosewater word gebruikt voor het aanmaken van zeewater, moeten er carbonaten (KH) worden toegevoegd die zal dan ook als buffer fungeren voor de pH.
voor een echt zeewateraquarium met veel koralen etc. is het dus handig om zout te gebruiken met de juiste hoeveelheden aan mineralen, sporenelementen en carbonaten.
maar in een brakwater staan geen koralen, bovendien word er vaak leidingwater gebruikt. calcium en magnesium zitten daar veel meer dan genoeg in voor de vissen, en de KH/pH is vaak hoog genoeg. Zo niet, dan is het gebruik van iets kalkhoudends zoals bijvoorbeeld koraalzand in het aquarium/filter genoeg om dat voor lange tijd op te vangen.
de extra's van aquariumzout gaan bij brakbakken totaal niet op, dus is het toevoegen van enkel zout naar mijn idee genoeg.
dat is prima te doen met keukenzout. zolang je er maar op let dat er geen Jodium of iets anders aan toe is gevoegd. en dat staat altijd op de verpakking.
mijn stelling is dat de mineralen en andere toevoegingen alleen nuttig zijn voor koralen. zij hebben vrij veel van deze stoffen nodig voor hun groei, liefst in de juiste verhoudingen. verder is een voldoende hoge KH en pH belangrijk voor alle zeewaterdieren. omdat er vaak super schoon osmosewater word gebruikt voor het aanmaken van zeewater, moeten er carbonaten (KH) worden toegevoegd die zal dan ook als buffer fungeren voor de pH.
voor een echt zeewateraquarium met veel koralen etc. is het dus handig om zout te gebruiken met de juiste hoeveelheden aan mineralen, sporenelementen en carbonaten.
maar in een brakwater staan geen koralen, bovendien word er vaak leidingwater gebruikt. calcium en magnesium zitten daar veel meer dan genoeg in voor de vissen, en de KH/pH is vaak hoog genoeg. Zo niet, dan is het gebruik van iets kalkhoudends zoals bijvoorbeeld koraalzand in het aquarium/filter genoeg om dat voor lange tijd op te vangen.
de extra's van aquariumzout gaan bij brakbakken totaal niet op, dus is het toevoegen van enkel zout naar mijn idee genoeg.
dat is prima te doen met keukenzout. zolang je er maar op let dat er geen Jodium of iets anders aan toe is gevoegd. en dat staat altijd op de verpakking.
-
Teunis - M. palembangensis
- Berichten: 523
- Geregistreerd: 07 nov 2011 14:45
Re: Keukenzout voor een brakwater aquarium...?
Interessante stelling!
Ik heb er goed over nagedacht en denk dat je wel 'ns gelijk zou kunnen hebben. Keukenzout is in principe natuurlijk ook gewoon zout dat uit de zee is gewonnen en zolang er geen toevoegingen als jodium in zitten, zou je denken dat het geen probleem moet geven. Ik weet alleen niet of brakwatervissen (met name) mineralen nodig hebben voor hun gezondheid op de lange termijn?
Ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat bij gebruk van keukenzout de hoeveelheid alg, waar bijna elke brakbak last van heeft, minder zal zijn. Zou wel leuk zijn om hier een experiment mee te doen. Leuke is dat dit een brakwater aquarium nog goedkoper en dus toegankelijker zal maken ook
Ben ok erg benieuwd naar de mening van anderen hier op het forum.
Ik heb er goed over nagedacht en denk dat je wel 'ns gelijk zou kunnen hebben. Keukenzout is in principe natuurlijk ook gewoon zout dat uit de zee is gewonnen en zolang er geen toevoegingen als jodium in zitten, zou je denken dat het geen probleem moet geven. Ik weet alleen niet of brakwatervissen (met name) mineralen nodig hebben voor hun gezondheid op de lange termijn?
Ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat bij gebruk van keukenzout de hoeveelheid alg, waar bijna elke brakbak last van heeft, minder zal zijn. Zou wel leuk zijn om hier een experiment mee te doen. Leuke is dat dit een brakwater aquarium nog goedkoper en dus toegankelijker zal maken ook
Ben ok erg benieuwd naar de mening van anderen hier op het forum.
Mmmmmmmmmmm-boeeeeeeeee
-
Lode - Beheerder
- Berichten: 10019
- Geregistreerd: 12 feb 2008 11:45
- Woonplaats: Meerkerk
Re: Keukenzout voor een brakwater aquarium...?
Heb gisteren de helft aquazout en de helft keuken zout in mijn bak gedaan?
Als er rare dingen gebeuren laat ik het wel weten?
Als er rare dingen gebeuren laat ik het wel weten?
-
Ruben - T. lineatus
- Berichten: 1929
- Geregistreerd: 15 sep 2011 14:22
- Woonplaats: Ede- zuid
Re: Keukenzout voor een brakwater aquarium...?
Ik ben benieuwd
-
lex - YouTube moderator
- Berichten: 1763
- Geregistreerd: 10 feb 2011 15:12
Re: Keukenzout voor een brakwater aquarium...?
Nee eigenlijk niet heb gisteren waterwisseling gedaan met keuken zeezout. Enige nadeel is dat het wat langzamer oplost. Vissen doen het goed.
-
Ruben - T. lineatus
- Berichten: 1929
- Geregistreerd: 15 sep 2011 14:22
- Woonplaats: Ede- zuid
Re: Keukenzout voor een brakwater aquarium...?
terwijl ik aan het koken was, ga ik radicaal stoppen met te toevoegen van keuken zout in mijn bak want!!!,
keukenzout:
1 van land: heeft 1 element
2 van zee: meer als 35 elementen (wiki)
zout word gedroogd in zout pannen op een temperatuur die niet boven de 65 graden komt die temperatuur kennen wij als pastoriseren.
het zout wat in die pannen licht word gedroogd op???? 50 graden maar zeker niet gesteriliseerd temp boven de 100 graden.
op 40 graden groeien bacterien het hardst, vooral als de lucht vochtigheid hoog is. denk aan een champignon.
ik ken dit in de keuken als hondenweer. Ik heb dus 2 keer bacterien met zout in mijn bak gedaan die niet uitgemoord zijn.
wij eten ongeveer 2 gram zout per 100 gram vlees, maar als ik een hap brakwater eet is dit nog veel zouter als mijn lekkere tournedo met zout wat verhit is boven 65 graden.
ik zeg niet meer doen.!!!!!
spreek het maar tegen met alle scheikundige formules?
de gasten die ons aqua zout leveren weten echt wel wat ze doen.
wij hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden.
over welke bacterien goed zijn uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuh
easy life de naam zegt het al. lopen prutsen met zouten uit allerlei wereld delen.
topic keihard afsluiten.
groet ruben.
keukenzout:
1 van land: heeft 1 element
2 van zee: meer als 35 elementen (wiki)
zout word gedroogd in zout pannen op een temperatuur die niet boven de 65 graden komt die temperatuur kennen wij als pastoriseren.
het zout wat in die pannen licht word gedroogd op???? 50 graden maar zeker niet gesteriliseerd temp boven de 100 graden.
op 40 graden groeien bacterien het hardst, vooral als de lucht vochtigheid hoog is. denk aan een champignon.
ik ken dit in de keuken als hondenweer. Ik heb dus 2 keer bacterien met zout in mijn bak gedaan die niet uitgemoord zijn.
wij eten ongeveer 2 gram zout per 100 gram vlees, maar als ik een hap brakwater eet is dit nog veel zouter als mijn lekkere tournedo met zout wat verhit is boven 65 graden.
ik zeg niet meer doen.!!!!!
spreek het maar tegen met alle scheikundige formules?
de gasten die ons aqua zout leveren weten echt wel wat ze doen.
wij hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden.
over welke bacterien goed zijn uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuh
easy life de naam zegt het al. lopen prutsen met zouten uit allerlei wereld delen.
topic keihard afsluiten.
groet ruben.
-
Ruben - T. lineatus
- Berichten: 1929
- Geregistreerd: 15 sep 2011 14:22
- Woonplaats: Ede- zuid
Re: Keukenzout voor een brakwater aquarium...?
hahahaha
ken je de term pekelen?
ken je de term pekelen?
-
Teunis - M. palembangensis
- Berichten: 523
- Geregistreerd: 07 nov 2011 14:45
Re: Keukenzout voor een brakwater aquarium?
pekelharing blijft ook niet altijd goed bakkeljauw ook niet. pekelzout is weer een ander soort zout, straks gaan we ook nog proberen met strooi zout.
denk aan de zuivering van het zout, en ja het toevoegen van elementen en van de juist goede bacterien.
denk aan de zuivering van het zout, en ja het toevoegen van elementen en van de juist goede bacterien.
-
Ruben - T. lineatus
- Berichten: 1929
- Geregistreerd: 15 sep 2011 14:22
- Woonplaats: Ede- zuid
Re: Keukenzout voor een brakwater aquarium?
Snap niet helemaal wat je bedoeld Ruben, gaat het om bepaalde bacterieen die in keukenzout zouden zitten of om bepaalde elementen/sporen/mineralen die zouden missen of?
Mmmmmmmmmmm-boeeeeeeeee
-
Lode - Beheerder
- Berichten: 10019
- Geregistreerd: 12 feb 2008 11:45
- Woonplaats: Meerkerk
45 berichten
• Pagina 1 van 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Keer terug naar Water chemie en onderhoud
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 253 gasten