Zout verdwijnt in brakbak
11 berichten
• Pagina 1 van 2 • 1, 2
Re: zout verdwijnt in brakbak
Bedenk je goed dat met een wisselende temperatuur ook de relatieve dichtheid veranderd. Voor een goede meting moet je altijd dezelfde temperatuur hebben.
Hmm, als aanvulling op mijn verhaal (ik moest weg ), de dichtheid wordt meer, naarmate de temperatuur zakt. Tot 4 graden, dan stijgt het weer. Dus dat kan het niet verklaren, je water zou zelfs zouter moeten zijn bij een daling van 28 naar 25 graden.
Misschien heel stom, maar ververs je niet met zoet water?
Ook is het nog de vraag of je dobber nauwkeurig is (en schoon!). Ik geef er zelf de voorkeur aan om het water tot de liter te meten als het de bak in gaat, en dan de hoeveelheid op te lossen zout gewoon te berekenen.
Dan weet je zeker dat je goed zit, en ben je niet afhankelijk van allerlei dubieuze meters.
Hmm, als aanvulling op mijn verhaal (ik moest weg ), de dichtheid wordt meer, naarmate de temperatuur zakt. Tot 4 graden, dan stijgt het weer. Dus dat kan het niet verklaren, je water zou zelfs zouter moeten zijn bij een daling van 28 naar 25 graden.
Misschien heel stom, maar ververs je niet met zoet water?
Ook is het nog de vraag of je dobber nauwkeurig is (en schoon!). Ik geef er zelf de voorkeur aan om het water tot de liter te meten als het de bak in gaat, en dan de hoeveelheid op te lossen zout gewoon te berekenen.
Dan weet je zeker dat je goed zit, en ben je niet afhankelijk van allerlei dubieuze meters.
-
tankton - T. nigroviridis
- Berichten: 237
- Geregistreerd: 22 feb 2011 10:31
- Woonplaats: Arnhem
Re: zout verdwijnt in brakbak
Hoeveel gram zout heb je er ongeveer ingedaan en belucht je het aquarium?
Mmmmmmmmmmm-boeeeeeeeee
-
Lode - Beheerder
- Berichten: 10019
- Geregistreerd: 12 feb 2008 11:45
- Woonplaats: Meerkerk
Re: zout verdwijnt in brakbak
Ik ben ook wel benieuwd naar de hoeveelheid grammen die je toevoegt. Zo deed ik het namelijk ook. Ik ververste een x aantal liters en dan kon ik makkelijk uitrekenen hoeveel zout ik erbij moest doen aangezien elke liter water op een SG van 1.002 3,3 gram zout bevat.
Zout kan niet verdampen maar wat me net te binnen schiet; is je inrichting helemaal nieuw? Wat ik me namelijk wel voor kan stellen is dat het zout zich afzet op het hout en misschien ook wel je achterwand. Dat is allemaal een klein beetje porreus en om die reden worden behandelingen met medicatie ook altijd aangeraden in een kale bak. Omdat de bodem en inrichting de medicatie voor een deel absorbeert. Dit zou bij zout ook zo maar de reden kunnen zijn dat het telkens wat zakt.
Op welke manier meet je met de dobber? Zet je die zo in de bak? Ik vond dat namelijk niet altijd even nauwkeurig in verband met beweging van het wateroppervlakte. Ik gebruikte altijd een lange vaas en liet de dobber dan ook even een minuutje of 2 rusten voordad ik deed aflezen.
Zout kan niet verdampen maar wat me net te binnen schiet; is je inrichting helemaal nieuw? Wat ik me namelijk wel voor kan stellen is dat het zout zich afzet op het hout en misschien ook wel je achterwand. Dat is allemaal een klein beetje porreus en om die reden worden behandelingen met medicatie ook altijd aangeraden in een kale bak. Omdat de bodem en inrichting de medicatie voor een deel absorbeert. Dit zou bij zout ook zo maar de reden kunnen zijn dat het telkens wat zakt.
Op welke manier meet je met de dobber? Zet je die zo in de bak? Ik vond dat namelijk niet altijd even nauwkeurig in verband met beweging van het wateroppervlakte. Ik gebruikte altijd een lange vaas en liet de dobber dan ook even een minuutje of 2 rusten voordad ik deed aflezen.
-
Juliette - T. mbu
- Berichten: 3587
- Geregistreerd: 17 aug 2010 14:10
Re: zout verdwijnt in brakbak
De dobbel lees ik af in de emmer waarmee ik water ververs en ik laat de dobber inderdaad ook even tot rust komen.
Maar de volledige inrichting is nieuw dus dan ga ik er maar vanuit dat dat het is.
Allemaal bedankt voor de hulp. Ik zal bij de verversingen door te rekenen het water elke keer wel weer tot 1.002 brengen en dan maar wachten tot het eindelijk daarop blijft
PS kunnen tijdens dit proces de 2 F8'tjes er al in of is het slimmer om te wachten tot het zout stabiel blijft?
Maar de volledige inrichting is nieuw dus dan ga ik er maar vanuit dat dat het is.
Allemaal bedankt voor de hulp. Ik zal bij de verversingen door te rekenen het water elke keer wel weer tot 1.002 brengen en dan maar wachten tot het eindelijk daarop blijft
PS kunnen tijdens dit proces de 2 F8'tjes er al in of is het slimmer om te wachten tot het zout stabiel blijft?
-
Daan - T. biocellatus
- Berichten: 32
- Geregistreerd: 15 nov 2010 22:28
Re: Zout verdwijnt in brakbak
Volgens mij zit er gewoon te weinig zout in, 9 eetlepels is niks Je moet echt denken aan een paar honderd gram. Ik schrok er ook van de eerste keer. Je meet waarschijnlijk meer in het begin omdat het zout dan nog niet goed is opgelost
Mmmmmmmmmmm-boeeeeeeeee
-
Lode - Beheerder
- Berichten: 10019
- Geregistreerd: 12 feb 2008 11:45
- Woonplaats: Meerkerk
Re: Zout verdwijnt in brakbak
Niet 9 eetlepels maar 9 jus-lepels met een dikke kop erop. Ik denk dat dat ongeveer 4,5 soeplepels is.
Maar ik zal het morgen wel even wegen en dan post ik het gewicht hier.
Maar ik zal het morgen wel even wegen en dan post ik het gewicht hier.
-
Daan - T. biocellatus
- Berichten: 32
- Geregistreerd: 15 nov 2010 22:28
Re: Zout verdwijnt in brakbak
Wat ik steeds toegevoegd heb is ongeveer 400 gram.
400 gram op 120-130 liter is 3,1 tot 3,3 gram per liter.
Ook zat het water vandaag nog op 1.001. Het lijkt dus beter te worden
400 gram op 120-130 liter is 3,1 tot 3,3 gram per liter.
Ook zat het water vandaag nog op 1.001. Het lijkt dus beter te worden
-
Daan - T. biocellatus
- Berichten: 32
- Geregistreerd: 15 nov 2010 22:28
Re: Zout verdwijnt in brakbak
Mijn brakwaterbak heeft een zougehalte van 1.010 en dat houd in 15 gram zout op 1 liter water bij 25 graden. Dus 3,1 gram per liter is gewoon erg weinig. Zo weinig dat je in theorie gewoon nog alle zoetwatervissen erin zou kunnen houden (uitzonderingen daar gelaten)
-
je80roen - C. travancoricus
- Berichten: 7
- Geregistreerd: 09 nov 2010 19:53
11 berichten
• Pagina 1 van 2 • 1, 2
Keer terug naar Water chemie en onderhoud
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 57 gasten