Pagina 1 van 2

Murenes

BerichtGeplaatst: 26 maart 2018 16:43
door neko
Hallo, ik heb al ruim 13 jaar vissen.
Op dit moment een 2meter bak met polypterussen, ctenopoma's, een aver mesvis en nog wat rovers en dan heb ik nog een 300liter bak met channa's.
Nu duik ik best veel en kom ik vaak murenen tegen. vaak probeer ik die dan te aaien, met wat gevaar voor je vingers/hand maar als het lukt is dat kicken.
Ik ben eigenlijk erg verliefd geworden op deze beesten en zou ze nu eigenlijk graag willen houden in een aquarium.

Zijn er zoetwatermurenen?
En wat is de keuze uit brakwatermurenen? Zout is helaas geen optie in verband met budget en de moeite die zout kost om te onderhouden.

Re: Murenes

BerichtGeplaatst: 30 maart 2018 19:52
door Lode
Voor zover ik weet zijn ze brak of zour water. Welke zit je aan te denken?

Re: Murenes

BerichtGeplaatst: 31 maart 2018 14:01
door neko
Ik zat te denken aan 3/4 g. tile met een kogelvis of een andere vis.
Het zoutgehalte wordt rond de 1,018.

Ik zou de inrichting graag willen doen met wit zand, Caulerpa en(dood) levendsteenDenken jullie dat het mogelijk zou zijn om hier een kogelvis bij te doen? En weten jullie andere vissen die hier mogelijk bij zouden kunnen?

Re: Murenes

BerichtGeplaatst: 01 apr 2018 12:37
door Lode
Een grotere brakwater kogelvis zou uit het oogpunt van de kogelvis wel kunnen denk ik. Wat betreft de murene weet ik het niet. Mogelijk dat ze op een forum met meer kennis van murenes hier het antwoord op hebben. Als er een risco op opeten is zou ik het niet doen, dit zou de dood van beide vissen tot gevolg hebben.

Re: Murenes

BerichtGeplaatst: 01 apr 2018 13:19
door neko
Murenen zijn erg verschillend per individu, sommige zullen alles aanvallen andere zullen helemaal niks aanvallen. Ik ben van plan er eerst voor een maand 2/3 molleys in te houden om te testen of ze agressief zijn of niet. Als er niks gebeurd met de molleys wil ik de molleys eruit halen en een kogelvis erin stoppen.

Welke kogelvis zou je voorstellen?
En ken je toevallig iets van een lionfish/steenvis of iets anders cools wat in brakwater kan?

Re: Murenes

BerichtGeplaatst: 01 apr 2018 16:02
door neko
zou zoiets als Antennarius biocellatus mogelijk zijn?

Re: Murenes

BerichtGeplaatst: 11 apr 2018 00:12
door Lode
Het karakter van vissen veranderd ook naarmate ze ouder worden. Veel vissen worden meer territoriaal als ze geslachtsrijp worden. Een niet gitige vis dat geen roofvis is lijkt me een betere keuze.

Re: Murenes

BerichtGeplaatst: 12 apr 2018 16:17
door neko
dan vallen dus kogelvissen ook meteen af.

Ik vond deze vissen ook wel cool, heb ze helaas nog nooit gezien in de lokale aquariumwinkel maar misschien kan ik wel iets regelen bij de groothandel
Bostrychus zonatus
Dormitator lebretonis
Dormitator maculatus

Re: Murenes

BerichtGeplaatst: 13 apr 2018 15:11
door Grunsven
neko schreef:Nu duik ik best veel en kom ik vaak murenen tegen. vaak probeer ik die dan te aaien, met wat gevaar voor je vingers/hand maar als het lukt is dat kicken.


Is je tijdens je opleiding als duiker niet uitgelegd dat je dat niet moet doen? Het is niet alleen gevaarlijk voor jou maar ook stressvol voor de vis en je kunt zijn huid beschadigen. Dus onder water gewoon over afblijven, kijken en foto's maken maar vingers thuis.

Re: Murenes

BerichtGeplaatst: 14 apr 2018 23:37
door neko
Nou, ligt eraan hoe je het doet. Achter de kieuwen krabben en de slijmlaag kapot maken is niet hetzelfde. Het is inderdaad gevaarlijk, je kan je hand wel kwijtraken of een paar vingers.