Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

F8 kogel tank

Plaats hier uw foto's of filmpjes van kogelvissen, aquaria, etc.

F8 kogel tank

Berichtdoor rktft » 21 apr 2015 17:27

Een paar maanden geleden heb ik 2 F8 kogelvissen van iemand overgenomen, met de gedachte om er 1 zelf te houden en de ander te verkopen/weg te geven. Aanvankelijk in een Cocoon 7 (40 liter) ondergebracht. Door het uitblijven van ogenschijnlijke problemen, besloten om ze vooralsnog bij elkaar te houden maar wel de tank te upgraden en er wat bijtjes bij te doen. Het resultaat tref je hieronder aan. De foto doet helaas geen recht aan de werkelijkheid. Op de foto zie je 1 kogel zwemmen voor een stuk mangrovehout waarop javamos groeit.

Afbeelding

Allereerst de tank zelf. Die heb ik op maat laten maken bij De Maanvis in Nijmegen. Een volledig kale bak, dus zonder stabilisatoren of dwarsverbindingen met afmetingen 90 x 35 x 32 (L x B x H). Glasdikte van de wanden is 6mm en van de bodemplaat is 8mm. Daarmee is de tank even hoog als de Cocoon 7, iets dieper en twee keer zo lang. De inhoud is 100 L, maar effectief, dus de waterinhoud, schat ik op 70 Liter. Ik kan er voor kiezen om er meer water bij te doen, maar niet voordat ik dekglazen op maat heb laten maken. F8 springen vrij snel omhoog uit het water is mijn ervaring. Een lange, lage tank brengt een aantal voordelen met zich mee. Makkelijk om de waterflow door de tank te reguleren en effectieve gasuitwisseling bij het wateroppervlak. Heel gemakkelijk in onderhoud, want ik kan met het grootste gemak overal bij. Esthetisch vind ik een lange, lage tank erg mooi. En de kogelvissen hebben weliswaar veel zwemruimte nodig, maar de hoogte is daarbij, naar mijn weten, ondergeschikt. Een aardige bijkomstigheid is dat de glasdikte bescheiden kan blijven bij een lage, maar verder volstrekt kale tank. Gunstig voor de portemonnee dus.

De tank is uitgerust met:
- 2 LED units, verkrijgbaar bij Aquarium Veldhuis.
- 2 Fluval E-50 heaters, zeer schuin gepositioneerd, naast elkaar, achterin de tank, in de stroming van:
- 1 Eheim Aquaball (linksachter op de foto)
- 1 Superfish Aquaflow 50 (rechtsvoor op de foto), voornamelijk voor de extra stroming, wat mijn inziens de belangrijkste functie van filters is.

De tank is ingericht met:
- Rivierzand vermengt met kleine kiezel
- Licht brak water, 25 graden Celcius
- 6 stukken mangrovehout met OF javavaren OF javamos. Ideaal ook voor onderhoud. De stukken kunnen bijvoorbeeld makkelijk worden verplaatst of eruit worden gehaald.

Er zwemmen 2 F8 kogelvissen en 2 bijtjes in. Binnenkort wil ik het aantal bijtjes naar 3, 4 of 5 brengen, maar wellicht blijft het bij deze 2. Had niet verwacht dat de bijtjes erg actief waren, maar daar heb ik me in vergist. Ze zijn minstens zo actief als de kogelvissen.

Wat voeding betreft voed ik de bijtjes artemia nauplii, zowel net uitgekomen als diertjes die 2 dagen oud zijn en gevuld met spirulina poeder. Verder eten de bijtjes met de pot van de kogelvissen mee. De kogelvissen voed ik rode muggelarven (bevroren), mosselen (bevroren), posthoorn slakken (levend), neocaridina garnalen (levend), en cambarellus diminutus dwergkreeftjes (levend). De mosselen zijn zeer gewild en bovendien erg gunstig voor hun tanden. Je kunt de tanden zelfs over de mosselen horen schrapen. De mosselen ontdooi ik in warm water, waarna ik de mossel in tweeen breek en het meeste vlees eruit haal. Wat overblijft is 1 helft van een mossel met een klein laagje vlees dat aan de schelp vast zit.

Tot zover. Feedback is meer dan welkom.
Avatar gebruiker
rktft
C. travancoricus
C. travancoricus
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 07 feb 2015 14:08

Re: F8 kogel tank

Berichtdoor Lode » 22 apr 2015 06:03

Welkom op het forum Ruud, leuk dat je je hebt aangemeld.

Origineel aquarium, ziet er leuk uit :left thumb Hoe groot zijn de kogelvissen? Oh en heb je beschermers om de verwarmingen?
Mmmmmmmmmmm-boeeeeeeeee
Avatar gebruiker
Lode
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 10009
Geregistreerd: 12 feb 2008 11:45
Woonplaats: Meerkerk

Re: F8 kogel tank

Berichtdoor rktft » 22 apr 2015 07:38

Ik schat een centimeter of 6. De vorige eigenaar kon me niet vertellen hoe oud ze waren. Hij had ze als cadeau gekregen voor zijn 200 liter community tank dat vol met vissen zat. Dat werkte dus niet...

De Fluval E heaters zijn standaard uitgerust met beschermers.

Misschien dat ik de filters nog ga inruilen voor eenvoudige en kleinere powerheads, puur uit esthetische overwegingen.
Vind de 'mechanische filterwerking' van filters behoorlijk overschat, zeker voor kogelvissen die nu eenmaal aanzienlijk onderhoud vragen en je dus sowieso iedere week troep eruit moet halen. De 'biologische filterwerking' vindt daarnaast overal plaats, mits er voldoende waterflow plaatsvindt. En daar zorgen 2 powerheads voor. Misschien is dit een 'discussie' die hier overigens niet thuis hoort ;).
Avatar gebruiker
rktft
C. travancoricus
C. travancoricus
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 07 feb 2015 14:08

Re: F8 kogel tank

Berichtdoor Lode » 22 apr 2015 08:33

Het klopt dat een biofilm met bacteriƫn overal in het systeem gaat vormen. Dit duurt echter zomaar een half jaar en mist toch vaak de capaciteit voor goede denitrificatie. Waarom niet een simpel extern filter?
Mmmmmmmmmmm-boeeeeeeeee
Avatar gebruiker
Lode
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 10009
Geregistreerd: 12 feb 2008 11:45
Woonplaats: Meerkerk

Re: F8 kogel tank

Berichtdoor rktft » 22 apr 2015 09:37

Ik hoop dat het met een relatief hoge temperatuur en PH wat sneller gaat, maar belangrijker, de planten en stukken hout komen uit bestaande aquaria, deels licht brakwater, deels zoetwater. De bodem is nieuw, dus ik zal de filters, die eveneens uit bestaande bakken komen, niet te snel vervangen. Externe filter zou inderdaad de beste oplossing kunnen zijn.
Avatar gebruiker
rktft
C. travancoricus
C. travancoricus
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 07 feb 2015 14:08


Keer terug naar Foto's en filmpjes

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 17 gasten