Als je een bestaande bak wil ombouwen naar brak waar de vissen al inzitten, is het inderdaad verstandig om per 2 weken op te hogen met 0.002. Dit in verband met de bacteriƫn die zich moeten "om zetten". Zou je sneller gaan dan krijg je een heftigere nitrietpiek waardoor je vissen dus zullen sterven, of je moet erg veel verversen. Beschouw het als een soort indraaien. Mocht je echter een nieuwe bak beginnen dan kun je gelijk beginnen met het gewenste zoutgehalte.
Afhankelijk van het soort zout wat je gebruikt heb je ongeveer 36 gram zout per liter nodig om zeewater (dwz SE van 1.025 bij een temp. van 25 graden celsius). Dus als je 0.002 wilt hebben heb je ongeveer 3,1 gram per liter water nodig. Voor sommige zoutsoorten heb je meer gram nodig. ( ik gebruik Tropic Marin, en bij mij is dit redelijk juist, zal misschien in totaal 10 gram schelen op 10 liter dus dat is niet veel.).
Je zult het dus even moeten proberen en goed meten. Hou er rekening mee dat je meting gebaseerd is op water wat een temperatuur heeft van 25 graden. Heb je kouder, of warmer dan zal je meting niet kloppen en moet je een correctie maken op je meting (naar boven of naar beneden.). Hoe die correctie precies is weet ik niet, omdat mijn brak, en zee bakken een temperatuur hebben van 25 graden. Dit zul je wellicht even kunnen googelen.
Ik weet niet met wat voor een meter je meet, maar het kan zijn dat je hem moet ijken, om een juiste meting te krijgen. Als het goed is staat het op de verpakking c.q. de gebruiksaanwijzing of dit nodig is.