Brakwater opstarten voor dummies :)
29 berichten
• Pagina 1 van 3 • 1, 2, 3
Brakwater opstarten voor dummies :)
True pufferlove does exist!
-
Nanda - Moderator
- Berichten: 10908
- Geregistreerd: 12 jan 2009 23:18
- Woonplaats: Veen
Re: Brakwater opstarten voor dummies :)
Netjes stuk Nanda! Zullen veel mensen wat aan hebben.
Check de dagboekjes van:
Smeagol de Tetraodon lineatus (Fahaka), Éowyn de Canthigaster Valentini en Sauron de Arothron manilensis , Arwen de Tetraodon miurus,
Smeagol de Tetraodon lineatus (Fahaka), Éowyn de Canthigaster Valentini en Sauron de Arothron manilensis , Arwen de Tetraodon miurus,
-
Leentje - T. lineatus
- Berichten: 1285
- Geregistreerd: 29 maart 2009 08:51
- Woonplaats: Apeldoorn
Re: Brakwater opstarten voor dummies :)
mooi stukkie, heb hem even op me favo's gezet !
Il est plus facile de mourir que d'aimer. C'est pourquoi je me donne le mal de vivre Mon amour.
-
jellevr - M. palembangensis
- Berichten: 562
- Geregistreerd: 10 mei 2010 16:48
Re: Brakwater opstarten voor dummies :)
Als je een bestaande bak wil ombouwen naar brak waar de vissen al inzitten, is het inderdaad verstandig om per 2 weken op te hogen met 0.002. Dit in verband met de bacteriën die zich moeten "om zetten". Zou je sneller gaan dan krijg je een heftigere nitrietpiek waardoor je vissen dus zullen sterven, of je moet erg veel verversen. Beschouw het als een soort indraaien. Mocht je echter een nieuwe bak beginnen dan kun je gelijk beginnen met het gewenste zoutgehalte.
Afhankelijk van het soort zout wat je gebruikt heb je ongeveer 36 gram zout per liter nodig om zeewater (dwz SE van 1.025 bij een temp. van 25 graden celsius). Dus als je 0.002 wilt hebben heb je ongeveer 3,1 gram per liter water nodig. Voor sommige zoutsoorten heb je meer gram nodig. ( ik gebruik Tropic Marin, en bij mij is dit redelijk juist, zal misschien in totaal 10 gram schelen op 10 liter dus dat is niet veel.).
Je zult het dus even moeten proberen en goed meten. Hou er rekening mee dat je meting gebaseerd is op water wat een temperatuur heeft van 25 graden. Heb je kouder, of warmer dan zal je meting niet kloppen en moet je een correctie maken op je meting (naar boven of naar beneden.). Hoe die correctie precies is weet ik niet, omdat mijn brak, en zee bakken een temperatuur hebben van 25 graden. Dit zul je wellicht even kunnen googelen.
Ik weet niet met wat voor een meter je meet, maar het kan zijn dat je hem moet ijken, om een juiste meting te krijgen. Als het goed is staat het op de verpakking c.q. de gebruiksaanwijzing of dit nodig is.
Afhankelijk van het soort zout wat je gebruikt heb je ongeveer 36 gram zout per liter nodig om zeewater (dwz SE van 1.025 bij een temp. van 25 graden celsius). Dus als je 0.002 wilt hebben heb je ongeveer 3,1 gram per liter water nodig. Voor sommige zoutsoorten heb je meer gram nodig. ( ik gebruik Tropic Marin, en bij mij is dit redelijk juist, zal misschien in totaal 10 gram schelen op 10 liter dus dat is niet veel.).
Je zult het dus even moeten proberen en goed meten. Hou er rekening mee dat je meting gebaseerd is op water wat een temperatuur heeft van 25 graden. Heb je kouder, of warmer dan zal je meting niet kloppen en moet je een correctie maken op je meting (naar boven of naar beneden.). Hoe die correctie precies is weet ik niet, omdat mijn brak, en zee bakken een temperatuur hebben van 25 graden. Dit zul je wellicht even kunnen googelen.
Ik weet niet met wat voor een meter je meet, maar het kan zijn dat je hem moet ijken, om een juiste meting te krijgen. Als het goed is staat het op de verpakking c.q. de gebruiksaanwijzing of dit nodig is.
In bezit van:
Fargle een A. diadematus; Shrek een turgidus; Coco een Solandri
Fargle een A. diadematus; Shrek een turgidus; Coco een Solandri
-
anouk - M. palembangensis
- Berichten: 317
- Geregistreerd: 04 maart 2008 15:22
Re: Brakwater opstarten voor dummies :)
Hey Tim,
Die vraag kan ik helaas niet beantwoorden, het beste wat je kan doen is een zoutmeter kopen.
Het verschilt inderdaad per zout.
@ Anouk; een temperatuur van 25 graden is normaal voor een brakwater aquarium. Als je er 2 graden boven of onder zit heeft dit geen schokkende consequenties voor je zoutwaardes.
Die vraag kan ik helaas niet beantwoorden, het beste wat je kan doen is een zoutmeter kopen.
Het verschilt inderdaad per zout.
@ Anouk; een temperatuur van 25 graden is normaal voor een brakwater aquarium. Als je er 2 graden boven of onder zit heeft dit geen schokkende consequenties voor je zoutwaardes.
True pufferlove does exist!
-
Nanda - Moderator
- Berichten: 10908
- Geregistreerd: 12 jan 2009 23:18
- Woonplaats: Veen
Re: Brakwater opstarten voor dummies :)
@ Nanda:
Een verschil in je temperatuur beinvloed wel degelijk je meting.
De SGmeting methode is eigenlijk geen goede manier om je zoutgehalte te bepalen. Er zijn namelijk altijd afwijkingen. En hoe kun je controleren dat wat je meet goed is, als je al niet weet dat wat je meet een juiste meting is? En het SG vergelijken met verschillende dobbers is alleen te doen als deze geijkt zijn op DEZELFDE temparatuur. En dat staat er vaak niet bij.In amerika praten ze bv over het SG gehalte bij 20 graden bij ons op 25 graden. Daar zit al een groot verschil.
Het beste zijn die meters die ook een promillage geven, omdat je dan zelf kan kijken bij welke temp de dichtheid hoort. En daar draait het immers om. Een dichtheid van een massa.. en die massa kan bij temperatuur verschillen krimpen of expaneren.
Dus een verschil van 2 graden kan een zoutmeting wel degelijk beinvloeden.Maar hoe hoger de temp hoe lager het SG word. Het promilage blijft echter altijd hetzelfde.
Even een plaatje met betrekking tot temp, en zout waarde. Zoals je ziet lager scheelt niet extreem veel. Hoger daar in tegen scheelt toch al aardig wat met de werkelijke waarden.
PS wel even groot maken anders kun je het denk ik niet lezen
Een verschil in je temperatuur beinvloed wel degelijk je meting.
De SGmeting methode is eigenlijk geen goede manier om je zoutgehalte te bepalen. Er zijn namelijk altijd afwijkingen. En hoe kun je controleren dat wat je meet goed is, als je al niet weet dat wat je meet een juiste meting is? En het SG vergelijken met verschillende dobbers is alleen te doen als deze geijkt zijn op DEZELFDE temparatuur. En dat staat er vaak niet bij.In amerika praten ze bv over het SG gehalte bij 20 graden bij ons op 25 graden. Daar zit al een groot verschil.
Het beste zijn die meters die ook een promillage geven, omdat je dan zelf kan kijken bij welke temp de dichtheid hoort. En daar draait het immers om. Een dichtheid van een massa.. en die massa kan bij temperatuur verschillen krimpen of expaneren.
Dus een verschil van 2 graden kan een zoutmeting wel degelijk beinvloeden.Maar hoe hoger de temp hoe lager het SG word. Het promilage blijft echter altijd hetzelfde.
Even een plaatje met betrekking tot temp, en zout waarde. Zoals je ziet lager scheelt niet extreem veel. Hoger daar in tegen scheelt toch al aardig wat met de werkelijke waarden.
PS wel even groot maken anders kun je het denk ik niet lezen
In bezit van:
Fargle een A. diadematus; Shrek een turgidus; Coco een Solandri
Fargle een A. diadematus; Shrek een turgidus; Coco een Solandri
-
anouk - M. palembangensis
- Berichten: 317
- Geregistreerd: 04 maart 2008 15:22
Re: Brakwater opstarten voor dummies :)
Mooi stuk Anouk bedankt voor de informatie!
Nog even een opmerking voor Tim; een brakwatervis kan goed tegen schommelingen in de zoutwaardes maar zou als ik jou was, als de vis als zoetwater verkocht wordt, hem mee laten draaien met indraaien.
Nog even een opmerking voor Tim; een brakwatervis kan goed tegen schommelingen in de zoutwaardes maar zou als ik jou was, als de vis als zoetwater verkocht wordt, hem mee laten draaien met indraaien.
True pufferlove does exist!
-
Nanda - Moderator
- Berichten: 10908
- Geregistreerd: 12 jan 2009 23:18
- Woonplaats: Veen
Re: Brakwater opstarten voor dummies :)
Inderdaad nanda, meedraaien lijkt mij ook beter. Hoewel bij een waarde van 1.002 waarvan de bak goed
is ingedraaid zou je de vis ook nog wel na kunnen plaatsen. In de natuur draait de vis als het ware ook mee in. En het gaat natuurlijk ook wel sneller
is ingedraaid zou je de vis ook nog wel na kunnen plaatsen. In de natuur draait de vis als het ware ook mee in. En het gaat natuurlijk ook wel sneller
In bezit van:
Fargle een A. diadematus; Shrek een turgidus; Coco een Solandri
Fargle een A. diadematus; Shrek een turgidus; Coco een Solandri
-
anouk - M. palembangensis
- Berichten: 317
- Geregistreerd: 04 maart 2008 15:22
29 berichten
• Pagina 1 van 3 • 1, 2, 3
Keer terug naar Brakwater kogelvissen
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 102 gasten