Wat biedt het kogelforum voor haar leden?

Als gast van het kogelforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten kogelvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse kogelvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Kogelforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Even voorstellen..

Alles omtrent zoetwater kogelvissen

Even voorstellen..

Berichtdoor Razor109 » 26 feb 2010 22:26

Hallo allemaal,

Mijn vriendin en ik zijn ook in de ban geraakt van ons kogelvisje :) zo'n 1,5 jaar geleden ben ik een aquarium gestart (60L met Externe Eheim) en zoals iedere beginner naar de winkel om wat leuke visjes te kopen zonder natuurlijk voldoende speurwerk te verrichten van te voren. Ik kwam thuis met wat neon's, een kogelvisje, een albino kikker en een maanvis. Dit zou allemaal perfect samen gaan volgens de verkoper.

Gedurende ander half jaar is vanalles veranderd maar uiteindelijk is alles vrij redelijk gegaan, momenteel is de Maan vis verhuisd naar een kennis aangezien deze gewoon nietmeer in mijn 60L bakje paste en de vin werd aangevreten door ik verdenk de kogelvis.. :nee De kikker is overleden nadat deze uit het aquarium was gekropen langs de slang van de Eheim externe pomp. Vervolgens 2 etages in het huis lager gevonden, helaas overleden.. Na goed onderzoek te hebben gedaan was dit ook geen goede combinatie van vissen.. en heb dan vanaf dat moment ook altijd zelf mijn huiswerk gedaan.

Afbeelding
(Thermometer hangt los in het water, moet nieuwe zuignap op)

Momenteel al natuurlijk ondertussen wat nieuwe vissen in het aquarium maar met de kogelvis gaat het prima. Ik verwacht dat ik een Carinotetraodon irrubesco heb, die ik alleen rode muggenlarven voer, geen slakjes. Ik heb ooit eens wat slakjes geprobeerd maar daar vloog hij niet erg hard op af.. vond enkele weken later wel de lege huisjes terug dus of gestorven of de kogelvis heeft ze toch gegeten..

Mijn eerste vraag, kan het kwaad dat ik mijn kogelvis geen slakken voer? aangezien ik had gelezen dat deze nodig zijn om de tanden kort te houden? of geld dat niet voor alle kogelvissen?

Hier is de vis in kwestie..je ziet de koraalsteen die hij mooi gebruikt als schuilplek..

Afbeelding

Vraag 2:
Natuurlijk zijn wij nu ook besmet met het Multi Tank Syndrome (MTS).. en zijn aan het denken over een nieuwe bak, ons appartementje is niet denderend groot en kunnen misschien een 100cm x 50 x 60 plaatsten op de plek waar nu de 60L staat.. of we zouden een nieuwe plek moeten vinden om nog groter te gaan. We willen namelijk een kogel aquarium.. Dan willen we 1 'grote' kogel of meerdere 'matig-grote' kogeltjes.. een Fahaka lijkt ons super maar hoelang past deze in een 200L bak? is dat een jaar.. of nog niet eens? zijn er nog Zoet/Brak-water kogelvissen die iets kleiner worden maar wel groter dan GSP/SAP/F8's en goed te houden zijn?

Vraag 3:
Ik heb pas een plantje gekregen.. weet iemand welk soort dit is? Er zit namelijk een 'knol' aan en ik vraag me af of ik die moet inplanten of niet.. komt namelijk steeds los.. zo hangt hij ook wel leuk en wandelt hij door het aquarium met de vissen mee :) iemand een idee?

Afbeelding
Avatar gebruiker
Razor109
C. travancoricus
C. travancoricus
 
Berichten: 5
Geregistreerd: 24 feb 2010 20:56
Woonplaats: Maastricht

Re: Even voorstellen..

Berichtdoor Jerrzz » 26 feb 2010 23:41

hoi en welkom op het forum!!!

ik zal eens proberen al je vragen te beantwoorden ;)

vraag 1: het is belangrijk voor alle kogelvissen dat hun tanden niet te lang worden. Je zou ze kunnen knippen, maar op de natuurlijke manier is altijd beter (vind ik). Misschien zou je je kogel eens een garnaal met schil kunnen voeren? En anders 1 dag niet voeren en de volgende dag slakken voorschotelen. Misschien dat ie ze dan eet? (als ze niet te groot zijn)? Verder geen ervaring met deze kogelvis, andere forumleden kunnen je hier meer over vertellen over zijn eetgedrag/wensen

Vraag 2: Over je vraag wat groter is dan een SAP/GSP/F8: Ik denk dat de GSP en de Ceylon de 2 grootste kogelvissen (brakwater) zijn die na de Fahaka komen. Hier meer info: http://www.lode.biz/kogelvissen.htm
Je Fahaka vraag kan ik helaas niet beantwoorden, aangezien ik er te weinig kennis over heb. Maar er zijn genoeg leden hier die meer weten! ;)


Vraag 3: Dat is de Rode tijgerlotus. Ik zou de wortels in de grond planten en de bol niet in de grond stoppen. Als je de plant op een plek plant waar veel licht is, dan blijft hij laag, grote bladeren en krijgt ie een mooie volle rode kleur. Plant je de lotus op een plek waar hij minder licht krijgt dan gaat de plant drijfbladeren vormen om zo meer licht op te vangen. Dan wordt de lotus erg hoog. Zou voor een lichte plek kiezen. En als je lotus groot genoeg is (baderen van 5 a 6 sm) dan kun je de plant van de bol afhalen. Want je lotus kan t nu zelf met zn wortels. De bol moet je gewoon in je bak laten, daar komt dan weer een nieuwe lotus uit.

Edit:
Misschien offtopic, maar was benieuwd welke winkel in Limburg je de kogelvis gekocht hebt?
Geen visjes meer
Avatar gebruiker
Jerrzz
T. lineatus
T. lineatus
 
Berichten: 1059
Geregistreerd: 30 sep 2008 11:03

Re: Even voorstellen..

Berichtdoor Frieda » 27 feb 2010 09:46

welkom op het forum!!!

Het is inderdaad een irrubesco of lorteti, ik kan zelf die 2 soorten niet uit elkaar houden. Ik raad je toch aan om wat meer variatie te voeren dan alleen rode muggenlarven. Probeer anders ook eens witte, artemia en toch ook gewoon slakken. Je kan gewoon wat poelslakjes loslaten in het aquarium, en met deze soort hoef je echt niet bang te zijn dat je een slakkenplaag in je bak krijgt. Ze vinden ze echt wel en eten ze ook echt op.

Ik raad je echt af om een fahaka te nemen in een bak van 100x50x60. Fahaka's groeien redelijk snel en moeten dus snel over na een bak van minimaal 450L, met een diepte van het liefst 60cm. Ceylons worden inderdaad een mooie middenmaat. Ze worden max 20cm al blijven ze vaak toch wat kleiner. Qua persoonlijkheid zijn ze wel heel groots. Ik zou de mijne echt niet meer willen missen!!! Ook GSPtjes zijn qua karakter echte leuke kogelvissen, blijven dan weer net een slagje kleiner als de ceylon. Heb ondertussen wel gemerkt dat wanneer je een kogel alleen houdt (hoe ze in de natuur ook leven) ze zich nog meer op jou als eigenaar gaan richten. En goed opletten in de winkel en degene kiezen die direct op je af komt zwemmen of lekker brutaal is.
Avatar gebruiker
Frieda
T. mbu
T. mbu
 
Berichten: 2862
Geregistreerd: 27 feb 2008 12:22
Woonplaats: Delft

Re: Even voorstellen..

Berichtdoor Razor109 » 27 feb 2010 17:01

Jerrzz schreef:hoi en welkom op het forum!!!


Dank voor de info en naam van de plant! zitten niet echt wortels aan volgens mij.. of die komen pas net uit.. maar komt wel al nieuwe uitschieter uit de bol, dus ben benieuwd! lees inderdaad dat de bol niet in de grond moet ander rot hij sneller!

Ik heb mijn kogelvis 1,5 jaar geleden gekocht in Tropical Fishshop Neon te Maastricht, maar zoals ik zei je moet hier puur gaan om de spullen te kopen.. advies geven ze erg bagger! Vissen etc zijn verder wel in prima staat naar mijn mening en de winkel ziet er prima uit. http://www.tropicalfishshopneon.nl/

piewy schreef:welkom op het forum!!!


Ja ik was al bang dat een Fahaka niet gaat passen, ik zoek inderdaad een kogelvis van redelijk formaat die erg interactief is! Ik had al eens rondgekeken in de database en zal eens jouw tips nakijken!

Deze week maar eens slakjes halen, las net het forum over tanden knippen en ik denk dat ik ook maar eens eraan moet beginnen.. Hij eet de wormpjes en blijft ze uitspugen.. ik dacht voor te spelen maar dat komt dus puur door de tandjes? Het valt me namelijk niet op dat ze erg groot zijn.. (foto is trouwens niet erg recent! dus kijk hiervoor niet naar de foto). Probleem was namelijk dat beide viswinkels in de buurt niet echt slakken hadden voor me.. alleen die grote appel slakken maar goed dat gaat niks geven.. En garnalen kopen jullie die gewoon in de winkel? of hoe doen jullie dat? lijkt me erg leuk hem andere dingen te voeren namelijk.. heb wel vaker levend voor voor hem..
Avatar gebruiker
Razor109
C. travancoricus
C. travancoricus
 
Berichten: 5
Geregistreerd: 24 feb 2010 20:56
Woonplaats: Maastricht

Re: Even voorstellen..

Berichtdoor jamie meyer » 27 feb 2010 17:39

welkom op het kogelforum :D
leuk kogelvisje heb je :)
RIP Poffertje (& Tum-Tum) :(
ik heb het momenteel helemaal gehad met aquaria!
Avatar gebruiker
jamie meyer
M. palembangensis
M. palembangensis
 
Berichten: 737
Geregistreerd: 23 maart 2009 18:25
Woonplaats: dronten (flevoland)

Re: Even voorstellen..

Berichtdoor Frieda » 27 feb 2010 18:13

Ik denk niet direct aan de tanden hoor, als ze rode mug uitspugen. Lange tanden is wel aan een kogelvis te zien.
Dingen die je kan proberen te voeren zijn gekookte mosselen/kokkels (zonder zout of conserveringsmiddelen) idem voor garnalen (koop ze zelf in groot verpakking bij de makro of op de markt)
Regenwormen kan je ook voeren, deze zijn ook wat stugger dus hier slijten de tanden ook wel op.
Avatar gebruiker
Frieda
T. mbu
T. mbu
 
Berichten: 2862
Geregistreerd: 27 feb 2008 12:22
Woonplaats: Delft

Re: Even voorstellen..

Berichtdoor Jerrzz » 28 feb 2010 01:07

Razor109 schreef: Tropical Fishshop Neon te Maastricht, maar zoals ik zei je moet hier puur gaan om de spullen te kopen.. advies geven ze erg bagger!


haha, van goed advies ga ik al bij de meeste winkels niet meer vanuit. Er zijn maar een paar waar ik tevreden ben ;)Als voer kun je ook wulken (kieuwslak) op de markt halen voor je kogelvis. Die moet je even goed koken en dan in stukken snijden. Is best een taaie slak, daar moet ie flink zn tanden voor gebruiken. Of je zou wolhandkrabben op de markt kopen (kleintjes). Ook goed koken en in stukken snijden. Enige nadeel is misschien dat beide dieren nog leven, en dat je ze levend moet koken. Een keuze die voor iedereen anders is, maar die van mij smult ervan :)
Geen visjes meer
Avatar gebruiker
Jerrzz
T. lineatus
T. lineatus
 
Berichten: 1059
Geregistreerd: 30 sep 2008 11:03

Re: Even voorstellen..

Berichtdoor Razor109 » 28 feb 2010 11:44

Ok, ik zal straks als ik thuis ben nog eens goed op de tanden letten! Want wil niet onnodig zijn tanden gaan zitten knippen natuurlijk!

Maar dank voor de tips, ik ga eens opzoek naar alternatief eten voor hem.. heb genoeg om nu uit te proberen in ieder geval! Deze mossels, kokkels en garnalen zijn verder niet schadelijk voor andere vissen?

Jerrzz schreef:haha, van goed advies ga ik al bij de meeste winkels niet meer vanuit. Er zijn maar een paar waar ik tevreden ben ;)

Inderdaad.. ik ga ook bijna altijd naar een Aqua Bilzen, iets verder en ligt in België maar daar hebben ze een groter aanbod, personeel dat je goed probeert voor te lichten en een hele mooie zee-water afdeling dat altijd erg leuk is om naar te kijken!

Waar kopen jullie de kogelvissen eigenlijk? enige tips voor regio Limburg? Dan heb ik het over GSP's of Ceylon-Puffers?
En puur ter interesse, hoeveel kost een Fahaka als je deze jong koopt eigenlijk? Zit je dan aan de 30 - 40 euro of nog niet? Kon dat nergens vinden namelijk..
Avatar gebruiker
Razor109
C. travancoricus
C. travancoricus
 
Berichten: 5
Geregistreerd: 24 feb 2010 20:56
Woonplaats: Maastricht

Re: Even voorstellen..

Berichtdoor Jerrzz » 01 maart 2010 09:28

Razor109 schreef:ik ga ook bijna altijd naar een Aqua Bilzen


Ja die ken ik! ben ik eens geweest, inderdaad een mooie winkel.

Ik ga nog steeds naar Geleen, naar Aquaworld op de rijksweg. Ze hebben wel eens kogelvissen maar niet vaak. Meestal F8jes en dwergjes. Ik heb mn eerste Ceylon bij ze gekocht. Maar das een paar jaar geleden.
Ben wel erg tevreden daar. Ze geven goed advies en weten echt veel. Ik kom er nog altijd ondanks ik nu in Den Haag woon.

Er is een in Beek: Crombag, ook op de rijksweg, die heeft ook wel eens kogelvissen. De laaste keer dat ik daar was hadden ze een GSP van 13cm die op zeewater zat. Ze hebben veel kennis over zee aquariums.


Maar verder ga ik naar de Aquariaan in Den Haag. Die heeft vaak aparte vissen zitten en proberen altijd je goed advies te geven.Het voer is verder niet schadelijk voor de andere vissen. Ze zullen misschien proberen mee te eten maar das niet erg.
Geen visjes meer
Avatar gebruiker
Jerrzz
T. lineatus
T. lineatus
 
Berichten: 1059
Geregistreerd: 30 sep 2008 11:03

Re: Even voorstellen..

Berichtdoor Lode » 01 maart 2010 11:26

Welkom op het forum Razor, leuk dat je je hebt aangemeld.

Mooi kogeltje. Hoe vaak voer je hem? Uitspugen doen kogelvissen vaak pas als ze helemaal vol zitten namelijk.

Een jonge Fahaka kost rond de 10 euro over het algemeen. Een 200 liter aquarium zou iets van een half jaar kunnen. Ze groeien heel snel, zoals Frieda al aangeeft. Dus het is inderdaad het beste om gelijk een aquarium van het juiste formaat neer te zetten, anders krijg je geheid problemen.

De GSP en Ceylon zijn overigens brakwater kogelvissen. Dit is geen enkel probleem, maar is natuurlijk wel net weer anders en dus belangrijk bij je keuze :)
Mmmmmmmmmmm-boeeeeeeeee
Avatar gebruiker
Lode
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 10009
Geregistreerd: 12 feb 2008 11:45
Woonplaats: Meerkerk

Volgende

Keer terug naar Zoetwater kogelvissen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 26 gasten

cron